fredag 19 oktober 2012

Egen erfarenhet en förutsättning även för den pålästa mentorn!


Vad betyder erfarenhet? I vilket skede har vi förvaltat den så väl att vi kan använda den och dela den med andra? Hur viktig är den för att vara en bra mentor eller coach?

De mentorer jag samarbetar med har alla, erfarenhet av att driva företag, vara ledare och har ansvar för mindre och större företag och organisationer. De lever med marknaden och de gör affärer varje dag, tar ansvar och vet hur kampen för resultat och framgång ter sig i en ständigt förändrad marknad, nya förutsättningar och nya människor, kunder, leverantörer och medarbetare.

När de möter adepten är de väl rustade att förstå i vilken situation hon eller han befinner sig i. Verklighetsanknutna strategier är ingen bristvara. Ofta handlar arbetsvardagen om att agera, reagera intuitivt och klarsynt. När adepten är fördjupad i detaljerna ställer mentorn frågorna runt helheten, och tvärtom. När adepten duckar under arbetsbördan ställer mentorn frågorna om rimliga val och nödvändiga effekter. När adepten rusar snabbt ställer mentorn frågan om vart och varför. Jag kan göra listan oändlig.

En klarsynt, engagerad och kunnig mentor, gärna med erfarenhet, inte bara från en utan också från flera branscher, ger adepten ny energi och ny kraft att bättre ta sig an både sitt ledarskap och sin verksamhetsutveckling.

Mentorns intresse för att ha utvecklat sitt eget ledarskap under åren är påtaglig och självklar. Hon och han har med intresse följt nya och gamla teoretiska modeller för ledarskap- affärs-och organisationsutveckling, är påläst, och har utbildats för uppdragen som mentor eller coach.

De är erfarna kloka personer med intresse för andras framgång. I just det skedet gör de imponerande nytta. 

Så svaret är rätt och slätt, ja, erfarenhet av att driva och leda utgör en grundläggande förutsättning för att vara en bra mentor eller coach.

Mie Jernbeck
Ledamot i EMCCs svenska styrelse
Äger och driver Mentor International

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Medlemskap i EMCC

Ansök om medlemskap och ta del av alla förmåner som det medför. Fyll i din intresseanmälan här.

EQA och EIA

Kvalitetskontroll av utbildningar i coaching och mentorskap samt Certifiering av coacher och mentorer. Läs mer här.