tisdag 1 februari 2011

Organisationsförändring utan coaching, dömt att misslyckas!

Utan att bjuda in till delaktighet i förändringsprocessen kommer det förväntade motståndet till förändringen att vara starkt. Vill chefer och förändringsledare förenkla genomförandet och minska motståndet till förändringarna måste dom ta till sig en hel del av coachingens grundprinciper.

Det centrala management problemet finns enligt Alvesson och Willmott inom de sociala relationerna i produktionen, som systematiskt fostrar och uppehåller en begränsad och ofta förvrängd kommunikation inom hierarkins ”höjdled”. Exempelvis kommer ”övningar” som är designade av ledningen för att öka delaktighet och engagemang, nå begränsad effekt så länge medarbetarna inte är involverade i både design och genomförande av dessa.

Lars Häsänen skriver i sin avhandling (2010) att chefer bör diskutera förändringar öppet och även coacha sina medarbetare. Det betyder att chefer i sin roll som förändringsledare har mycket att vinna på att lära sig coaching tekniker och utveckla sin förmåga att kommunicera med ett coachande förhållningssätt, eller utveckla ett coachande ledarskap.

Med hjälp av coachingens grundprinciper är det lätt att involvera medarbetarna i förändringsprocessen och därmed också underlätta densamma. Dags att genomföra en förändring utan det motstånd du förväntat dig tidigare? Då är det dags att ta kontakt med en ledarskaps coach, nu.

OBS om du har missat det så arrangerar EMCC den 7 feb seminariet: Organisationsförändring utan coaching, dömt att misslyckas? Med Lars Häsänen som seminarieledare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Medlemskap i EMCC

Ansök om medlemskap och ta del av alla förmåner som det medför. Fyll i din intresseanmälan här.

EQA och EIA

Kvalitetskontroll av utbildningar i coaching och mentorskap samt Certifiering av coacher och mentorer. Läs mer här.