söndag 18 mars 2012

Dåligt ledarskap kostar pengar!

Att dåligt ledarskap kostar pengar är ingen större nyhet. Det är ändå av intresse att Försvarshögskolan doktorand i psykologi, Maria Fors Brandebo, kunnat visa att en destruktiv chef på längre sikt kan bli "förödande för organisationen - man tappar medarbetare, det blir sjukskrivningar och andra negativa konsekvenser."

"Bilden av en destruktiv chef är en psykopat, någon som är aggressiv eller som ständigt kritiserar" enligt de flesta som Maria frågat. Intressant är att även "den hyggliga chefen som vill allas väl kan också vara destruktiv, liksom den som är lite passiv och frånvarande - eller den populära chefen" (E24).

Maria Fors Brandebo beskriver mer detaljerat de fem chefsbeteenden som karaktäriserar destruktivt ledarskap. Dessa är den arroganta och orättvisa chefen. Chefen som hotar, bestraffar och ställer överkrav. Den falska ego inriktade chefen. Hon beskriver även två chefstyper som är mer defensiva i sin hållning, den passiva och fega chefen, samt den osäkra, otydliga och röriga chefen.

Alla dessa beteenden är intressanta utmaningar för coacher och mentorer som inriktar sig på ledarutveckling. En fråga blir då, vilka evidens för utveckling av ett konstruktivt ledarskap kan du basera din interventioner på?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Medlemskap i EMCC

Ansök om medlemskap och ta del av alla förmåner som det medför. Fyll i din intresseanmälan här.

EQA och EIA

Kvalitetskontroll av utbildningar i coaching och mentorskap samt Certifiering av coacher och mentorer. Läs mer här.