onsdag 31 augusti 2011

Definition av coaching allt viktigare ju mer populärt begreppet blir!

Begreppet coaching används i tid och otid, ofta på ett missvisande sätt (tycker jag och flera professionella coacher jag talat med). Missvisande utifrån den 'moderna professionella' definitionen av coaching som är inriktad att "få användaren (klienten, fokuspersonen) att själv komma till klarhet om sin verklighet och därefter att få honom eller henne att jobba på en förändring av sig själv, sin kompetens, sitt sätt att vara" (ref: psykologilexikon av Henry Egidius).

Definitionen av begreppet coaching har professor Henry Egidius undersökt utifrån ett antal perspektiv och beskriver begreppen bl.a. så här:

"2. Coaching kom på 1970-talet främst genom tennistränaren Tim Gallwey vid Harvarduniversitetet i USA, att få en speciell betydelse. Han blev inspirerad av den humanistiska psykologins grundtanke att människors förmåga växer inifrån (därav ordet growth använt för lärande och utveckling) på individens egna villkor av individens egen ”växtkraft”...."

"3. Orden coach och coaching fick omkring år 2000 en så positiv klang att ordet dekom att användas om all möjlig hjälp som man ger åt andra. Vi fick i Sverige jobbcoacher som har till uppgift att hjälpa arbetssökande att hitta ett lämpligt jobb (mer aktivt och under längre tid än vad handläggarna på Arbetsförmedlingen kan göra). Vi fick rehabcoacher i hälso- och sjukvården som hjälper människor med långvarig sjukdom att söka den bästa hjälpen att bli arbetsföra på nytt och vi har fått vårdcoacher som ska lotsa patienter med stort vårdbehov och många vårdkontakter genom olika vårdinstanser så att de får den mest lämpade vården och omsorgen" (ref: psykologilexikon av Henry Egidius).

Den senaste varianten är vårdcoacher, frågan jag ställer mig är om dessa coacher får träning i 'modern' coaching, eller om vården missuppfattat begreppet och nu kallar 'vårdexperter' för coacher...?

Eller ännu mer frågar jag mig vad som ligger bakom följande citat: "Tågcoacherna peppar väntande resenärer och ser till att de använder tiden till att kompetensutveckla sig istället för att sura..." (DN.se 29/8 -11) Ursäkta vad har detta med modern professionell coaching att göra?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Medlemskap i EMCC

Ansök om medlemskap och ta del av alla förmåner som det medför. Fyll i din intresseanmälan här.

EQA och EIA

Kvalitetskontroll av utbildningar i coaching och mentorskap samt Certifiering av coacher och mentorer. Läs mer här.