Lars-Olof Tunbrå, vise ordförande marknad och ekonomi, EMCC Sverige
lördag 8 december 2012
Hade Djingis Kahn en coach?
Lars-Olof Tunbrå, vise ordförande marknad och ekonomi, EMCC Sverige


torsdag 22 november 2012
Att ha ett bra omdöme, kan leda de flesta personer till framgång.


fredag 19 oktober 2012
Egen erfarenhet en förutsättning även för den pålästa mentorn!


lördag 13 oktober 2012
Känner du någon som arbetat som elektriker utan att ha en kvalificerad evidensbas?


onsdag 3 oktober 2012
Dags för coaching och mentorskap att gå från ‘hitte-på’ till beprövad och evidensbaserad praktik!


lördag 22 september 2012
Bra ledare, dåliga ledare, vad betyder det egentligen?
Vi talar ofta om ledaregenskaper. Bra ledaregenskaper sägs ofta utan närmare definition. Ibland får man höra uttryck som “dåliga ledaregenskaper” eller att hon/han saknar ledaregenskaper. Man försöker också koppla förmågan att leda till personligheten. Då har man möjligen kommit ett steg längre men kanske inte blivit klarare i sin beskrivning.
Det finns naturligtvis undersökningar gjorda inom det här området. Redan 1998 publicerade Morgan W McCall Jr vid Harvard Business School en undersökning som visade vilka personliga egenskaper som inte var goda ledaregenskaper. McCall kallade sin undersökning för”High flyers:developing the next generation of leaders”. Man kunde då visa att egenskaper som okänslig mot andra personer, opålitlig, dålig förmåga att delegera och bygga team samt starkt beroende av förespråkare och mentorer inte överensstämde med ett lyckosamt ledarskap. Ungefär samtidigt som McCall kom forskaren Gary Yulk fram till vilka egenskaper som förde cheferna till toppen. Han kunde identifiera bland andra anpassningsbar till varierande situationer, uppmärksam på den sociala miljön, ambitiös och resultatorienterad, beslutsam, pålitlig, samarbetsförmåga, uthållig, stresstolerant, bra självkänsla, villig att ta ansvar.
Nu kan man invända att vara en bra ledare inte är detsamma som att vara toppchef. Nej inte alltid, men vi får ändå hoppas att de flesta toppchefer har kommit till sin position genom att de har kunnat visa uthålliga resultat. I samband med att jag reviderade boken “Psykopatiska chefer” 2007 sökte jag igenom managementlitteraturen efter begreppet ledaregenskaper. Den sökningen gav som resultat enbart två begrepp; Power och Consideration. Man kan under de två begreppen sortera in flera begrepp. Kanske inte synonyma men ändå besläktade. Under power kan man (på svenska) sortera in begrepp som kraft, energi, drivkraft, vilja och förmåga att påverka, samt makt. Under consideration kan man finna förmåga att förstå omgivningen, emotionell och logisk intelligens, samarbetsförmåga och hänsynstagande. Listan går säkert att utöka ytterligare. Detta strider inte mot vad Yulk och McCall har funnit ca 10 år tidigare. De två grupperna av egenskaper är inte heller motstridande. Sätter man in dem på axlarna i ett tvådimensionellt diagram kan man föra ett intressant resonemang.
Förenklat kan man säga att det går med det enkla diagrammet att urskilja de olika stilarna där endast kvadranten uppe till höger kan anses var beskrivning av en ledare. Och där finner vi förmodligen merparten av ledare på mellan- och högre nivå. Olika undersökningar tyder på mellan 70 och 80 %. Mellan 5 och 10% finner vi uppe till vänster och kanske upp mot 20% nere till höger. Fundera över diagrammet och ge era kommentarer.
Lars-Olof Tunbrå
Styrelsemedlem i EMCC Sverige


torsdag 30 augusti 2012
Vad innebär det att vara coach och/eller mentor egentligen?


måndag 11 juni 2012
EMCC Konferens 9 oktober - kompetensutveckling för dig!
Den 9 oktober arrangerar EMCC Sverige sin andra nationella konferens inom coaching och mentorskap. Vi kommer som tidigare nämnts i denna blogg att få besök av professor Peter Hawkins. Vill du lära dig mer inom coaching, mentorskap och handledning? Bättre tillfälle lär du inte få. Professor Peter Hawkins är bl.a: a leading consultant, writer and researcher in leadership managing complex change and organisational culture. Over the last 30 years he has worked with many leading companies in many parts of the world, co-designing and facilitating major change and organisational transformation projects and developing the senior leadership. He has been a keynote speaker at a number of international conferences on leadership and culture change and teaches at a number of business schools.
Vi har nu också fått klart med management konsulterna och coacherna, Marie Langenfeld, och Jael Wearn, Jael också tidigare HR-direktören på Sveriges Radio. De kommer att diskutera kompetens och certifieringskrav för coacher, och på vilket sätt köpare behöver bli mer professionella när de köper coaching och mentor tjänster.
Du kan anmäla dig redan nu, för mer information om schema, investering och anmälan, följ denna länk:


måndag 4 juni 2012
Utan tillräcklig kompetens slås du också ut!
Management konsulten, artikel författaren och coachen, Marie Langenfeld, menar att en certifiering inte är en garanti för en lyckad coaching insats. Hon menar att certifiering är nödvändig men inte en tillräcklig förutsättning för att garantera kvalitén av coacher. Köpare behöver också bli mer professionella när de köper coaching tjänster. De behöver bl.a. ha klart för sig vad för mål de har med coachingen, identifiera de behov av coaching de har, säkerställa stöd för coachingen internt, hantera kontraktsprocessen, matcha coacher och coachees, introducera coachen till uppdraget och utvärdera insatsen (ref: Marie Lengenfeld i kapitlet ”Kvalitetssäkring och inköp av coachingtjänster för företag”, i Bonnier Ledarskap, tema: Coaching).
Den tidigare HR-direktören på Sveriges Radio, nuvarande management konsulten, coachen och styrelseledamoten i EMCC Sverige, Jael Wearn har kartlagt ett antal krav köpare behöver ställa på coacher. Några av de krav hon ställde på coacher inför köp av deras tjänster var att; kunna koppla och behovs anpassa interventioner till organisationens verksamhet, kultur och språk, att de använde dokumenterade metoder och hade goda kundreferenser. Med dokumenterade metoder menas beprövade eller evidensbaserade metoder (ref: presentation på EMCC semiaruim den 7 maj, 2012).
För att arbeta i organisationer med chefs- eller teamcoaching, räcker heller inte med coach specifik träning, en professionell coach behöver som jag skrev i bloggen senast bl.a:
Jag menar att detta är frågor som är av betydelse för hur vi lyckas uppfattas som en riktigt profession. Speciellt med den media bevakning vi fått det senaste halvåret. TV-parodin kom inte till av en slump, inte den efterföljande debatten heller. Författaren bakom TV-serien hade inte svårt att hitta coacher vars verksamhet jag betecknar som oseriös verksamhet, men framför allt det är det inte ens coaching dom arbetar med. Helt enkelt för att de inte vet vad coaching är och blandar ihop coaching med både new age och populärpsykologiska metoder utan stöd. En orsak till detta kan vara att det helt enkelt inte räcker med några veckors coachträning för att faktiskt kunna veta vad som är vad...
Så frågan är: Vad behöver framtiden av oss coacher och mentorer? Vilket är temat på:
Under konferensen kommer vi att beröra frågan ovan och samtidigt diskutera; vad behöver vi coacher och mentorer för att kunna erbjuda den kompetens våra klienter behöver?
Professor Peter Hawkins kommer att berör frågorna ovan från sitt perspektiv, och som framstående utbildare av handledare, även visa på vikten av handledning för coacher och mentorer.
De EMCC godkända EQA-utbildarna, Lena Magnell (karriär coaching och coaching) och Gunnar Kihlblom (affärscoaching), kommer hålla i seminarier inom sina områden.


lördag 26 maj 2012
Coacher utan kvalificerad certifiering kommer slås ut!


onsdag 18 april 2012
EMCC artikel i annonsbilaga med Svd idag.
I dagens stressade och krävande arbetsklimat blir det allt vanligare att ha en mentor eller coach som stöd. En coach har inte rollen som en rådgivare, men kan visa på nya perspektiv och hjälpa till att hitta andra lösningar.
Enligt Po Lindvall, svensk ordförande för den europeiska branschorganisationen European Mentoring & Coaching Council (EMCC), finns det olika anledningar till att ett företag eller en organisation väljer att anlita en exekutiv coach. Ofta kan det röra sig om att en chef inte har lyckats få sina anställda att arbeta i den riktning man vill, vilket inte sällan beror på bristande kunskaper och färdigheter i ledarskap. I andra fall kan det handla om att en chef har identifierat en problematik som till exempel någon av hans eller hennes underställda chef har. Coachen har då i uppdrag att hjälpa honom eller henne att hitta bra lösningar och utveckla sitt ledarskap.
- Det kan också vara så att en chef själv vill utvecklas inom sin yrkesroll eller som individ. Då kan jag som exekutiv coach komma in som stöd och synliggöra olika verktyg för att hjälpa till. Mycket av vårt arbete går ut på att stödja och utmana personen för att få denna att se olika perspektiv och ta mer informerade beslut, säger Po Lindvall.
OKLART KRING BEGREPPET COACH
Den senaste tiden har begreppet ”coach” aktualiserats i debatter i tidningar och tv, med anledning av SVT:s nya programserie Coacherna. Enligt Po Lindvall beror förvirringen kring begreppet till stor del på att det finns oklarheter gällande vem som faktiskt är en certifierad coach.
- Det finns ett antal oseriösa självutnämnda coacher på marknaden som inte har en välgrundad bas och ordentlig utbildning. Men den stora majoriteten, de som bland annat är medlemmar hos EMCC, har en lång erfarenhet och en gedigen utbildning. Dessvärre är begreppet coach inte en skyddad titel, men genom branschorganisationerna EMCC och ICF finns certifieringssystem för professionella coacher. Om ett företag eller en organisation överväger att ta in en coach bör man se till att anlita en som innehar en kvalificerad certifiering, säger Po Lindvall.
HITTA NYA LÖSNINGAR
Po Lindvall understryker att coachens roll inte innebär att de ska arbetar som en rådgivare, utan snarare någon som försöker underlätta klientens eget förhållningssätt till att hitta nya lösningar.
- Vårt arbete går ut på att försöka hjälpa vederbörande att göra informerade val. Det gör vi genom att ställa frågor och visa på olika exempel som kan hjälpa klienten att reflektera. Enligt ett viktigt teoretiskt ramverk som jag grundar min coaching på, självbestämmandeteorin, har autonomin en stor betydelse att för människors välmående och förmåga, säger Po Lindvall.
- Alla behöver få utrymme till att reflektera, men väldigt få har tid till detta i dag. Coacher är tränade i att hjälpa till att få igång den reflektionen och om människor kan få hjälp med det av någon som är specialiserad inom respektive område, kan de få verktyg för att fungera bättre i sin yrkesroll.
Text: Anneli Hidalgo

söndag 1 april 2012
Coaching behöver verkligen ett reningsbad!
European Mentoring & Coaching Council, EMCC, är en av de tongivande branschorganisationerna i Europa, med en tydlig process framtagen för att hantera klagomål eller anmälningar: http://www.emccouncil.org/src/...
Som ordförande i EMCC Sverige välkomnar jag den debatt som TV-serien Coacherna nu påskyndat. Professionella coacher behöver se över både sin egen definition av vad coaching är, och vad de baserar sin praktik på. Professionella coacher behöver en betydlig kunskapsbas att vila på, vid sidan om den coach specifika träningen.
Forskningen inom coaching pågår redan runt om i världen. EMCC har en egen Journal / forskningstidskrift som utkommer två gånger om året: EMCC Journal. Vi har fortfarande mycket som behöver utforskas vad gäller coaching, men redan idag finns ett forsknings eller evidensbaserat kompetensramverk framtaget inom EMCC. Detta ligger till grund för den oberoende certifiering som EMCC erbjuder professionella coacher och mentorer.
Med förhoppning om att debatten om coaching kan nå en något mer professionell nivå framöver.


måndag 26 mars 2012
TV-serien Coacherna är en parodi!


söndag 18 mars 2012
Dåligt ledarskap kostar pengar!


måndag 27 februari 2012
Högpresterande utvecklar en speciell prestationskompetens!


måndag 20 februari 2012
Nu ska vi vidare, vi behöver din hjälp bästa medlem!
Managing the contract
6. explains their role in relation to the client
7. explains the benefits of coaching/mentoring both for the client and in relation to the client’’s context
Vi behöver också hjälp att nå ut med dessa budskap till individer, organisationer och media. Har du kontakter som kan vara till nytta både för dig som yrkesutövare av coaching och/eller mentorskap och för EMCC och dess medlemmar, inklusive dig själv. Hör gärna av dig om vi kan hjälpa till med information, dokumentation, forskningsartiklar m.m.
Det handlar med andra ord om att skapa en vinn - vinn - vinn situation, där du, nuvarande och möjliga framtida klienter och EMCC (du och vi...) har allt att vinna.
Ökad transparens och dialog inom EMCC, på våra seminarier och gärna genom denna blogg (du kan kommentera inlägen) ser jag som viktigt för vår fortsatta utveckling som branschorganisation.
Du kan givetvis också maila dina frågor, idéer och förbättringsförslag till mig.
Med bästa hälsningar er nya ordförande sedan årsmötet i torsdags,
Po Lindvall


tisdag 14 februari 2012
Arbetsförmedlingen upphandlar kontrollanter, inte coacher!


söndag 12 februari 2012
Vad gör vi bäst för att fortsätta göra coaching än mer eftertraktat?


söndag 5 februari 2012
Internationella Coaching Veckan den 5 - 11 februari 2012.


söndag 29 januari 2012
Nytt år, nya mål, nu vet du precis vad du skall göra för att nå hela vägen fram!

