lördag 26 maj 2012

Coacher utan kvalificerad certifiering kommer slås ut!

Kraven från köpare av coaching och mentor tjänster ökar. Deras medvetenhet om certifieringar ökar likaså. I England påstås man vara inne i generation tre av coaching. Det innebär bland annat att köparna inte ens nöjer sig med att coachen är certifierad. De vet också att en coach behöver en kvalificerad coachcertifiering och de vet vilken 'typ' av coach de vill ha. 

Även certifierade coacher slås ut från marknaden. Helt enkelt för att lägre certifieringar ofta inte räcker för att coachen skall ha hunnit tillänga sig tillräcklig kunskap och färdighet. Jag vill till och med påstå att det inte räcker med en coachutbildning för att kunna leverera kvalificerad coaching till näringsliv och offentlig förvaltning. Affärs- och executiva coacher behöver en bred kompetens och erfarenhet att basera sin coaching på. Detta är något som flera och flera forskare påvisat, och något som exekutiva ICF coacher diskuterat vid ett flertal möten. Vid ett sådant möte redan 2002 kom 71 coacher fram till att det som skiljer exekutiva coacher från exempelvis livscoacher är att de har:

1.  A firm grounding in business knowledge and competencies 
2.  Thorough understanding of the world of the executive leader 
3.  A broad understanding of leadership and leadership development 
4.  Knowledge of systems dynamics (organization and community) 
5.  Highly developed communication proficiency allowing them to operate in the executive’s 
environment 
6.  Stature and reputation that gains respect of executive clients 
7.  Knowledge of adult development frameworks
8.  High standards of personal and professional ethics 
9.  Advanced coaching skills and capabilities 
10. A commitment to lifelong learning  

Det är kanske dags att begrava myten att några veckors coach specifik träning räcker för att utbilda en professionell coach?

Nyhet gällande certifieringar: EMCC lanserar inom kort EIA 2.0 (European Individual Accreditation inom coaching och mentorskap)! 
EMCC har kortat ner och förenklat certifieringsprocessen, utan att för den skull minska den rigorositeten och kvalitén i den samma. Förenklingen medför också att avgiften blir betydligt lägre. Håll ögonen öppna för mer information!

 

Medlemskap i EMCC

Ansök om medlemskap och ta del av alla förmåner som det medför. Fyll i din intresseanmälan här.

EQA och EIA

Kvalitetskontroll av utbildningar i coaching och mentorskap samt Certifiering av coacher och mentorer. Läs mer här.